Tuumailin ettei pääsiäisen aikaan sen kummempaa postattavaa tule mutta eräästä uutisesta täytyy sanoa muutama sana. Sillä uutinen koskee juuri sitä, no, sanan sanomista ja kellä sen sanan on oikeus sanoa. Meinaten, journalistiliitto hehkuttaa sitä, että Suomi on noussut lehdistönvapautta mittaavassa kansainvälisessä listauksessa sijalle kaksi. Erityisesti Suomen sijoitusta on nostanut ”oikeuslaitoksen jämäkkä linjaus vihapuheeseen MV-oikeudenkäynnin osalta”.
Anskumä yritän hahmottaa. Suomessa on – niin kuin hyvin tiedetään – täysin yhteen poliittiseen ideologiaan sitoutunut, yksisilmäistä propagandaa pakkosyöttävä valtamedia. Sitten kun markkinoille tulee yksityinen, talkoovoimin pyörivä toimija joka kyseenalaistaa valtamedian saaden vielä huomattavan määrän lukijoita niin mitä tapahtuukaan? Yksityisen mediatoimijan päätoimittajasta tehdään kansainvälinen pidätysmääräys, heppu köijätään Suomeen, pidetään kuukausikaupalla tutkintavankeudessa – samaan aikaan kun törkeistä pahoinpitelyistä ja jopa murhasta voidaan vastata vapaalta – ja tuomitaan lopulta 22 kuukauden vankeusrangaistukseen. Tuomiohan annettiin pelotteeksi muille viestillä että täältä pesee jos tarve on.
Tätä journalistiliitto nimittää sananvapauden voitoksi ja on vielä ylpeä asiantilasta.
No, onhan se tavallaan oikeassa. Suomessa on valtamedialla täydellinen sananvapaus.
Toisaalta tavallisella kansalaisella ei sitten olekaan sananvapautta.
Päivitetyissä journalistin ohjeissa todetaan: ”hyvä journalistinen tapa perustuu jokaisen oikeuteen vastaanottaa tietoja ja mielipiteitä”.
Vanhat ohjeet menivät näin: ”hyvän journalistisen tavan perustana on kansalaisen oikeus saada oikeita ja yleisesti merkittäviä tietoja, joiden avulla he voivat muodostaa mahdollisimman totuudenmukaisen kuvan ympäristöstään”.
Ero on merkittävä ja valtamedia toimii härskisti sen mukaisesti. Ollen ylpeä siitä että elämme tilanteessa jossa vapautta pidetään yllä vankeudella ja uhka lehdistönvapaudelle ei tule valtakoneistosta vaan tavallisten ihmisten sananvapaudesta.
Valhe on totuus ja tietämättömyys on voimaa.