En ole blogissani kommentoinut tätä koronavirusepidemiaa. Tuskin pahemmin kommentoinkaan. Syy on se, että virus ei kysele mielipidettäni eikä se siitä välitä. Niihin muihin asioihin joista kirjoitan minun mielipiteelläni saattaa olla sentään promillen tuhannesosan merkitys. Mutta kyseisen koronaviruksen tiimoilta kommentoin hieman toisesta asiasta. Ehkä ne asiat kulkevat kumminkin hieman limittäin.
Olen nimittäin vuosien varrella aika usein törmännyt – varsinkin kaupungeista – tulleisiin toistuviin mutinoihin että minkä helvetin takia Suomessa pidetään yllä kallista maa- ja karjataloutta. Helvetin maajussit. Saahan sen ruuan muualtakin. Saa varmaankin. Normaaliaikoina ja jos on rahaa maksaa. Mutta vakikommentoija Taisteluvälineupseeri laittoi minulle linkin Ruotsin puolelta. Se muistuttaa tietyistä perusasioista. Ja se kertoo:
Koronakriisi on jo saanut Ruotsin kysymään ruokaa Suomesta – Naapurimaan omavaraisuusaste historiallisen alhainen
Ruotsissa ruuan omavaraisuusaste on pudonnut jo 50 prosenttiin, kun se Suomessa on 80 prosenttia. Koronavirus onkin herättänyt ruotsalaiset huolestumaan, mitä tehdä, jos rajat menevät kokonaan kiinni ja ruoka loppuu.
Tuo Ruotsin luku on aika hälyttävä. Se on niin alhainen että jos elintarviketoimitukset Ruotsiin loppuvat, aletaan puhua nälänhädästä. Tai ainakin elintarvikekorttien käyttöön ottamisesta. Siis Ruotsissa. Siinä kuuluisassa hyvinvointivaltiossa. Folkhemmet och så vidare. Tuo uutinen on hyvä muistutus niille jotka valittavat suomalaisen maatalouden tukemisesta. Maatalous on helppoa ja nopeaa ajaa alas mutta sen pystyyn pykääminen ei sitten olekaan helppoa ja nopeaa. Ja jokaisen pääelinkeino on syöminen.
Voi tietysti olla että jossain punavihreässä kuplassa asuvat uskovat että ruoka on jotain jota tilataan Foodorasta, joka tuodaan ovelle ja joka valmistuu itsestään. Mutta jossain se Foodorankin sapuska on kasvatettu ja valmistettu. Ja tulee muistaa että sen ruuan kasvattamiseen tarvitaan traktoreita sekä leikkuupuimureita ja sen jakeluun raskasta kuorma-autokalustoa. Eivätkä ne toimi akuilla eikä muullakaan toivioenergialla.
Suomalaista ruokaa suomalaisella työllä