Quantcast
Channel: Yrjöperskeles-blog
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1903

PROPAA & GANDAA

$
0
0

Eli esimerkki otsikkouutisoinnista

Niin kuin lukija hyvin tietää ylläpitää valtamedia propagandaansa erityisesti otsikkouutisoinnilla. Eli tehdään tietynlainen otsikko ja tiedetään että hyvin moni ihminen muodostaa asiasta mielikuvan jo pelkän otsikon perusteella eikä sitten lue pidemmälle. Varsinaisessa tekstissä voi sitten olla hyvinkin erilaista asiaa kuin mitä otsikko lupasi. Jopa otsikon vastaista. Mainio vakikommentoija Strix Senex lähetti hotellin respaan hyvän esimerkin otsikkouutisoinnista. Eli Yle uutisoi omasta luotettavuudestaan komealla otsikolla:

Eurooppalaisten mediatalojen vertailu: Yle nousi luotettavuudessa ykköseksi.

Komealta kuulostaa. Luottamus on kuin Moskovassa Pravdaan ja Neuvosto-Virossa Rahva Hääliin. Ainakin virallisesti. Ja virallisuudenhan määrittelee Yle. Kun juttua sitten hieman luki eteenpäin niin kävikin ilmi että kyseessä ei ollutkaan mikään kattava eurooppalaisten mediatalojen vertailu vaan mukana olikin vain kahdeksan eurooppalaista yleisradioyhtiötä. Lisäksi kirjoituksen kommenttiosiossa esitettiin hieman ikäviä tarkentavia kysymyksiä jonka jälkeen Ylen oli pakko pistää jutun loppuun lisäys:

Korjaus 10.9.2019 klo 16:06 ja tarkennus 11.9.2019 klo 8.03: Jutussa luki alun perin, että Yle on yksi tutkimuksen tilaajista. Kohta on korjattu seuraavaan muotoon: Yle on tutkimuksen tilaaja. Lisäksi on lisätty tieto, että tutkimuksen ovat rahoittaneet Yle ja PBI-yhteisö.

Alleviivaukset omia. Eli tutkimuksen tilasikin vain Yle. Mistä tietysti voi tehdä tiettyjä johtopäätöksiä, mm. kenen leipää syöt sen lauluja laulat. Ja voi myös kysyä miksi se jätti varsin olennaisen asian aluksi kertomatta. Joka tapauksessa jutussa oli kohta joka kertoo hyvin Ylen näennäispuolueettomasta mutta itse asiassa varsin härskistä linjasta. Eli:

- Teemme luotettavan uutisoinnin puolesta päivittäin töitä ja siksi tulos on hieno. Tavoitamme hyvin kaikki suomalaiset riippumatta heidän yhteiskunnallisista näkemyksistään, Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaava toimittaja Jouko Jokinen sanoo Ylen tiedotteessa.

Ja joo. Kyllähän tämä pitää paikkansa. Totta kai Yle tavoittaa kaikki suomalaiset riippumatta heidän yhteiskunnallisista näkemyksistään. Olisi vaan ollut rehellistä sanoa että Yle tavoittaa kaikki suomalaiset välittämättä heidän yhteiskunnallisista näkemyksistään koska se tarjoaa vain yhtä yhteiskunnallista näkemystä.

Mutta Ylehän noudattaa pilkuntarkasti nykyisiä journalistin ohjeita eli:

Hyvä journalistinen tapa perustuu jokaisen oikeuteen vastaanottaa tietoja ja mielipiteitä.

Niin. Oikeus vastaanottaa. Ne vanhat (ja nykyisin vanhentuneet) journalistin ohjeethan menivät hieman toisin eli:

Hyvän journalistisen tavan perustana on kansalaisen oikeus saada oikeita ja yleisesti merkittäviä tietoja, joiden avulla he voivat muodostaa mahdollisimman totuudenmukaisen kuvan ympäristöstään.

Noilla kahdella ohjeella on äärimmäisen suuri ero ja nykymuotoisia ohjeita käytettiin myös eräissä maissa jotka olivat tunnettuja monista asioista mutta eivät varsinaisesti sananvapaudestaan eikä muistakaan turhista vapauksista. Sielläkin ihmisillä oli oikeus vastaanottaatietoja ja mielipiteitä. 

Niin kuin Suomessa nykyisin.




Viewing all articles
Browse latest Browse all 1903

Trending Articles