Siirrytään pelkkää masentavaa maanantaita sisältävästä nykypäivästä taas hetkeksi muistojen Kekkoslovakiaan ja tehdään se vanhojen logojen ja tunnuksien merkeissä. Ja mikäs sen oikeastaan paremmin aloittaisi kuin vanha Hankkija-logo joka oli tietysti osuvimmillaan Hankkijan lippalakissa:
Hyvin monella lukijalla on edelleenkin vanhoja Abloyn riippulukkoja joissa voi törmätä sen vanhaan logoon:
Kekkoslovakiassakin valtamedia oli tietysti poliittisesti ohjattua joskaan ei ihan yhtä lailla kuin nykyisin. Ainakaan wokeltamisesta siellä ei oltu kuultukaan ja jos oltaisi niin oltaisiin ihmetelty. Sama koski jopa Yleä jonka sen aikainen logo oli tällainen:
Ylen pääuutislähetys näkyi kummallakin olemassa olevalla kanavalla klo 21.00 ja Heikki Kahila kertoi silloin kekkoslovakialaisille miten maailma makaa. Uutislähetyksen tunnus oli tuollainen:
Mainostelevisiollahan ei ollut tuolloin omaa kanavaa vaan sillä oli omaa ohjelma-aikaa Ylen kahdella kanavalla. Tästä logosta katsoja saattoi huomata että nyt siirrytään mainosrahoitteiseen ohjelmistoon:
Silloinhan ei Suomessa ollut vielä wokeltajia mutta jos olisi ollut niin moni silloinen mainos olisi saanut aikaan wokeltavia itkupotkuraivareita. Niin kuin esmes tämä Ajax-pastillimainos:
Ja Kustihan polki tuolloin ja posti kulki. Postin logo oli tällainen:
Ja kun posti kerran tuli mainittua niin tulee tietysti mainita Postipankki ja Postipankin leijonakantinen:
Olettaisin, että valtaosa tämän blogin lukijoista on sen verran iäkkäitä että he muistavat ajan ennen kortteja ja pankkiautomaatteja. Jos viikonloppuna halusi viihteelle niin piti nostaa tarvittava määrä rahaa pankista ja se oli sitten siinä. Mikä henkilökohtaisen talouden kannalta taisi olla ihan hyvä. Pikavipeistä ei ollut tietoakaan. Vekseli oli mutta sitähän ei noin vain saatu.
Mutta milläs ne pikkumöllit sotkivat eteenpäin Kekkoslovakiassa? Tietysti Tunturilla:
Tuo oli kyllä mopon logo ja fillareissa oli vähän semmonen leijonavaakunatyyppinen. Mehän sotkettiin vaan fillareilla. Isommat pojat ajoivat mopoilla. Tunturin lisäksi Soliferilla:
Käytiinhän sitä Kekkoslovakiassa ostoksillakin. Kaupat tosin olivat auki huomattavasti harvemmin kuin nykyisin. Arkisin muistaakseni 8-17 ja lauantaina 8-13. Yksi ostospaikka oli tietysti se, joka ei silloin ollut KissMyS-market vaan SOK Osuuskaupat Sokos:
Muistaakseni vuonna 1979 SOK uusi merkkinsä tällaiseksi:
Sitä mainostettiin nimellä ”meidän merkki” josta pilkunnussijat (wokelluksen esiaste?) nostivat metelin että ei, vaan sen pitää olla ”meidän merkkimme”. Vasemmistollahan oli tietysti silloin vielä voimissaan Elanto:
Jotenkin muistelen että Elantokin alkoi sitten aikanaan leikkiä duunareitten kaupan sijasta kapitalistia ja sehän meni perseelleen joten Elannon säästökassa romahti eivätkä ihmiset saaneet sieltä kaikkia rahojaan pois. Silloin Suuren Laman aikana.
Kyllähän Kekkoslovakiassakin veikattiin ja sitä pyöritti Veikkaus Oy:
Niin kuin pyörittää tietysti nykyisinkin. Mutta kuinka moni lukija muistaa Raha-arvan ja tasapeliveikkauksen?
Tälläkin hetkellä suomalaiset varusveijarit suorittavat varusmiespalvelustaan intissä. Mutta mistä se sana intti tulee? No tuosta:
Eli tuohan tulee sanoista Suomen armeijan intendentuuriosasto. Tunnushan alkoi korvautua tornileimalla jo 1960-luvulla mutta muistan, että oman varusmiespalvelukseni aikaan – siis melkein 40 vuotta sitten – tuohon tunnukseen tuli joissain varusteissa vielä törmättyä. Oli muuten varsin hankalaa löytää netistä tuota tunnusta. Ehkä siksi, että entiseen aikaan ei miehillä ollut älykännyköitä joilla saattaa ottaa miljoonakuustoista kuvaa.
Ja muistellaan tähän lopuksi jostain, jota on ollut varusveijareiden pakeissa miljoonia kertoja mutta josta ei tahdo myöskään löytyä kuvaa mistään. Eli noppasoppa. Kun netistä aikani etsin niin tämä oli lähimpänä:
Tosin oman muistini noppasoppa oli huomattavasti soppamaisempaa. Tuohan on jo muhennosta. Niin kuin vermeistä näkyy niin kuva on varsin tuore, joten ehkä noppasoppa on tuttu myös nykyisille varusveijareille. Lusikkahaarukka on ainakin just niin kuin silloin ennenkin.
Vaan tässähän näitä oli tällä kertaa. Logoja ja vähän muutakin. Ottakaa logoisasti.