Eli Sisulla siitä selviää
Lonkeromainoksen mukaan tänään on vuoden harmain päivä. Tiedä hänestä. Ainakin täällä Huitsinnevadassa on katseltu lonkeronväristä taivasta jo viimeiset pari viikkoa. Mennään nyt kuitenkin mainoksen tunnelmissa harmaissa sävyissä ja katsellaan hieman suomalaisen autovalmistaja Sisun vanhaa kalustoa. Vanhoissa autoissahan on aina oma viehätyksensä.
Sisuhan aloitti toimintansa vuonna 1932 nimellä Oy Suomen Autoteollisuus Ab. Aluksi se valmisti pelkkiä autojen koreja mutta jo vuonna 1932 valmistuivat ensimmäiset kokonaan omat autot. Eli kuorma auto Sisu S-321:
Sekä bussi Sisu S-322:
Niin kuin näkyy, niin kyseinen bussimalli oli myös kuuluisan Dallapé-orkesterin keikkabussina. Niin että laitetaanpa kuva myös kyseisestä orkesterista niin pysytään hyvin ajan tunnelmissa:
Sisuhan alkoi tehdä myös raitiovaunuja jo vuonna 1934. Tämä kyseinen yksilö on vuodelta 1941:
Vuonna 1935 tulivat sitten SH-sarjan kuorma-autot:
Ja SH-sarjaa tehtiin myös linja-autona:
1930-luvulla Sisulla oli jo jonkin verran vientiä Viroon ja Latviaan ja vuonna 1939 ylitettiin 300 auton vuosittainen valmistusmäärä. Ja sittenhän se tuli se sota jolloin Sisu – tuolloin vielä SAT – siirrettiin puolustushallinnon alaisuuteen. Vuonna 1940 Sisu aloitti Häkä-puukaasuttimenvalmistuksen. Sitä en osaa sanoa, että onko kuvan häkäpönttö juuri sitä mallia mutta puukaasullahan sodan aikana paljon liikuttiin:
Vuonna 1942 tuli mallistoon Sisu S-15-bussi. Häkäpöntöllä tietysti:
Samoin sodan aikana mallistoon tuli Sisu S-22-kuorma-auto:
Sodan aikana autoa valmistettiin Yhteissisu-yhtiön tuotantona jolla oli Sisu-kuormureiden nimioikeus. Sodan jälkeen se siirtyi taas SAT:lle ja Yhteissisu jatkoi toimintaansa Vanaja-nimellä. Koska Vanaja on kumminkin samaa sukupuuta Sisun kanssa niin esitellään hieman senkin vanhaa tuotantoa. Ehkä erikoisin oli amerikkalainen Whiten puolitelavaunu jota Vanaja osti käytettynä, kunnosti ja möi yksityisille – lähinnä metsäfirmoille – mallinimellä Vanaja VaWh:
Omaakin tuotantoa toki oli esim. kuorma-auto Vanaja VK-4:
Ja pääosin VR:n käytössä ollut Vanaja VK-7:
Vieressä vanha Bedford. Huomatkaa kuskien tyylikkäät varusteet. Vanajan VAK-4800-kuormurista on allekirjoittaneellakin joitain hämäriä muistikuvia:
1960-luvun alussa Vanaja toimitti sotavaltiolle kaikkiaan 155 kappaletta VAKS-kuorma-autoja:
Talousvaikeuksiin joutunut Vanaja fuusioitui Suomen Autoteollisuuden kanssa vuonna 1968. Kaikkiaan Vanaja valmisti 7.124 kappaletta erilaisia ajoneuvoja. Joten jatketaan vielä hieman Sisulla. Sisuhan oli jatkanut myös toimintaansa sodan aikana ja sen jälkeen. Varsin laajasta tuotannosta esitellään muutama sen aikainen malli ja ensimmäisenä Sisu KB-24eli Nalle-Sisu:
Vanajan tavoin Sisu toimitti 1960-luvun alussa sotavaltiolle omaa kuorma-autotuotantoaan eli Kärppä-Sisun:
Kyseisellä Kärpällä näyttäisi olevan vedossa Uisko joka siihen aikaan oli PV:llä melko uutta ylimenokalustoa. En tosin ole varma. Korjatkaa, jos olen väärässä. 1950-luvulla tuli tuotantoon monelle lukijallekin tuttu Kontio-Sisu:
Se kaikkein suurin valmistettu Sisu oli Kemijoki Oy:lle tilaustyönä tehty Sisu K-50:
Esitellään vielä KB-117-mallin Sisu joka oli Sisun ensimmäinen kippiohjaamolla varustettu malli vuodelta 1963:
Ja nythän aletaan olla ajassa jolloin alettiin siirtyä mustavalkokuvista värikuviin joten lopetetaan tämä Sisujen esittely. Ja siirrytään hetkeksi väreihin täälläkin. Huomennahan on nimittäin isänpäivä. Feministithän ovat viime vuosina yrittäneet sotkea sorkkansa siihenkin eikä tämä vuosi tee poikkeusta. Henry Laasasen twitterissä huomasin tällaisen lahjavinkin. Siis isälle.
No joo, näihin kuviin, näihin tunnelmiin. Mainoksen mukaan vuoden harmaimpana päivänä.